Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych:
Zawód ten jest idealny dla osób ceniących zdrowy styl życia i odżywiania, pasjonatów sztuki kulinarnej. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, urządzania zakładów gastronomicznych. Zdobędziesz wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie sporządzania potraw, ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Ponadto uzyskasz umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Informacja dodatkowe:
Uczniowie w trakcie nauki odbywają szkolenia praktyczne w formie:
- zajęć praktycznych
- praktyk zawodowych
- staży zawodowych
Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się w lokalnych firmach branży gastronomicznej (restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską). Najczęściej są to: Hotel Lubicz Wellness & Spa Ustka, jak i Hotel Grand Lubicz –Uzdrowisko Ustka.
Najlepsi uczniowie odbywają staże zawodowe za granicą w ramach programu Erasmus Plus w firmach branży gastronomicznej w Granadzie w Hiszpanii.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Sylwetka absolwenta:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- Szef kuchni
- Mistrz sztuki kulinarnej
- Manager zakładu gastronomicznego lub manager gastronomii hotelowej
- Organizator imprez okolicznościowych
- Koordynator ślubny
- Doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- Organizator usług cateringowych lub pracownik firmy cateringowej
- Pracownik w zakresie ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
Dodatkowe umiejętności ucznia:
Szkoła organizuje:
- kursy, np. kurs barmański, baristy, carvingu, cukierniczy,
- pokazy: np. kuchni molekularnej,
- konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych,
- wyjazdy na targi branżowe,
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Szkolenie praktyczne realizowane jest w formie zajęć lekcyjnych, zajęć praktycznych oraz praktyk zawodowych. W trakcie edukacji rozwijane są takie umiejętności jak : kreatywność , samodzielność, poczucie estetyki, umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi oraz pracy w zespole. Uczniowie korzystają między innymi z następujących pracowni:
- Pracownia technologii gastronomicznej
- Pracownia planowania żywienia i organizacji produkcji gastronomicznej
- Pracownia obsługi konsumenta
- Pracownia komputerowa