Skip to main content

herb miast Ustka logo Facebook Logo Biuletynu Informacji Publicznej rodo Deklaracja dostępności

Technik hotelarstwa

| Katarzyna Ozimek

infografikaTechnik hotelarstwa

Jeżeli marzyłeś o karierze w branży hotelarskiej - zrealizuj swój cel!

  • My Ci to umożliwimy poprzez zdobywanie doświadczenia i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko - turystycznej. 
  • Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować i wykonywać usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta.
  • Dowiesz się jak przyjąć gości w obiekcie, kompleksowo ich obsłużyć w trakcie pobytu, wykwaterować z obiektu oraz rozliczyć koszty pobytu gości i przyjąć należność.
  • Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedział jak fachowo organizować usługi dodatkowe (konferencyjne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe) i korzystać z komputerowych programów użytkowych i hotelowych.

Informacje dodatkowe:

Uczniowie w trakcie nauki odbywają szkolenia praktyczne w formie: 

  • zajęć praktycznych
  • praktyk zawodowych
  • staży zawodowych

Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się w lokalnych obiektach hotelarskich Najczęściej są to: Hotel Lubicz Wellness& Spa Ustka, jak i Hotel Grand Lubicz –Uzdrowisko Ustka.

Najlepsi uczniowie odbywają staże zawodowe za granicą w ramach programu Erasmus Plus w obiektach hotelarskich w Granadzie, w Hiszpanii. 

 Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

  • 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • 06. Realizacja usług w recepcji

 Sylwetka absolwenta:

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych jako: 

  • recepcjonista
  • kelner
  • barman
  • pracownik służby pięter
  • pracownik służby parterowej
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych

 

Dodatkowe umiejętności ucznia:

  • kursy, np. kurs animator czasu wolnego, barmański, baristy, carvingu, florysty
  • pokazy: np. kuchni molekularnej, dekoracji stołów
  • konkursy hotelarskie
  • wyjazdy na targi branżowe,

 

Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

Szkolenie praktyczne realizowane jest w formie zajęć lekcyjnych, zajęć praktycznych oraz praktyk zawodowych. Uczniowie korzystają między innymi z następujących pracowni: 

  • Pracownia obsługi konsumenta
  • Pracownia komputerowa z recepcją hotelową
  • Pracownia hotelarska (jednostka mieszkalna)
  • Pracownia usług gastronomicznych – przygotowywanie śniadań
  • Pracownia językowa