Technik hotelarstwa
Technik hotelarstwa
Jeżeli marzyłeś o karierze w branży hotelarskiej - zrealizuj swój cel!
- My Ci to umożliwimy poprzez zdobywanie doświadczenia i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko - turystycznej.
- Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować i wykonywać usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta.
- Dowiesz się jak przyjąć gości w obiekcie, kompleksowo ich obsłużyć w trakcie pobytu, wykwaterować z obiektu oraz rozliczyć koszty pobytu gości i przyjąć należność.
- Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedział jak fachowo organizować usługi dodatkowe (konferencyjne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe) i korzystać z komputerowych programów użytkowych i hotelowych.
Informacje dodatkowe:
Uczniowie w trakcie nauki odbywają szkolenia praktyczne w formie:
- zajęć praktycznych
- praktyk zawodowych
- staży zawodowych
Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się w lokalnych obiektach hotelarskich Najczęściej są to: Hotel Lubicz Wellness& Spa Ustka, jak i Hotel Grand Lubicz –Uzdrowisko Ustka.
Najlepsi uczniowie odbywają staże zawodowe za granicą w ramach programu Erasmus Plus w obiektach hotelarskich w Granadzie, w Hiszpanii.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- 06. Realizacja usług w recepcji
Sylwetka absolwenta:
Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych jako:
- recepcjonista
- kelner
- barman
- pracownik służby pięter
- pracownik służby parterowej
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych
Dodatkowe umiejętności ucznia:
- kursy, np. kurs animator czasu wolnego, barmański, baristy, carvingu, florysty
- pokazy: np. kuchni molekularnej, dekoracji stołów
- konkursy hotelarskie
- wyjazdy na targi branżowe,
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:
Szkolenie praktyczne realizowane jest w formie zajęć lekcyjnych, zajęć praktycznych oraz praktyk zawodowych. Uczniowie korzystają między innymi z następujących pracowni:
- Pracownia obsługi konsumenta
- Pracownia komputerowa z recepcją hotelową
- Pracownia hotelarska (jednostka mieszkalna)
- Pracownia usług gastronomicznych – przygotowywanie śniadań
- Pracownia językowa