Drukuj
Odsłony: 3043

Technik żywienia i usług gastronomicznych:

Zawód ten jest idealny dla osób ceniących zdrowy styl życia i odżywiania, pasjonatów sztuki kulinarnej. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, urządzania zakładów gastronomicznych. Zdobędziesz wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie sporządzania potraw, ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Ponadto uzyskasz umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.

Informacja dodatkowe:

Uczniowie w trakcie nauki odbywają szkolenia praktyczne w formie:

Zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe odbywają się w lokalnych firmach branży gastronomicznej (restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską). Najczęściej są to: Hotel Lubicz Wellness & Spa Ustka, jak i Hotel Grand Lubicz –Uzdrowisko Ustka.

Najlepsi uczniowie odbywają staże zawodowe za granicą w ramach programu Erasmus Plus w firmach branży gastronomicznej w Granadzie w Hiszpanii.

 Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Sylwetka absolwenta:

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

 Dodatkowe umiejętności ucznia:

Szkoła organizuje:

 Baza dydaktyczna i warunki kształcenia:

Szkolenie praktyczne realizowane jest w formie zajęć lekcyjnych, zajęć praktycznych oraz praktyk zawodowych. W trakcie edukacji rozwijane są takie umiejętności jak : kreatywność , samodzielność, poczucie estetyki, umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi oraz pracy w zespole. Uczniowie korzystają między innymi z następujących pracowni: